Mobilappar

Hudcancer-appar får tummen ner

Hudcancer-appar får tummen ner
Mobilappar som sägs kunna skilja på maligna och godartade hudförändringar fick låga betyg i en ny studie. Bild: Getty Images

Träffsäkerheten hos hudcancer-appar är låg och dåligt utvärderad, enligt brittiska forskare som analyserat studier för sex appar.

I en ny studie har brittiska forskare granskat evidensen för sex hudcancer-appar som kan laddas ner i mobilen. Utvärderingarna av apparnas träffsäkerhet höll genomgående låg kvalitet, skriver Läkemedelsvärlden som refererar en studie i British Medical Journal.

Malignt melanom är den femte vanligaste cancerformen i Sverige och fortsätter att öka. Varje år dör över 500 personer av sjukdomen, enligt sajten Internetmedicin. Men att analysera sina hudförändringar med en mobil-app är inte att rekommendera, visar studien.

De brittiska forskarna hittade nio studier som utvärderat sex appar, vilka uppgavs kunna skilja mellan maligna och ofarliga hudförändringar och prickar. Totalt ingick 1 100 undersökta hudförändringar.

Dålig kvalitet

Studierna var små och av dålig metodologisk kvalitet. Bland annat var det läkarna och inte patienterna som valde vilka prickar som skulle testas, och foton togs inte med patienternas egna mobiler utan av professionella fotografer.

Två av apparna var CE-märkta, något som krävs för medicinskteknisk utrustning inom EU. Men även de apparna missade en stor andel maligna prickar och hudförändringar, enligt utvärderingen.

Forskarnas slutsats är att nuvarande algoritmbaserade mobil-appar inte är tillförlitliga för att hitta malignt melanom eller andra former av hudcancer. När allmänheten använder apparna är resultatet förmodligen ännu sämre än utfallet i de analyserade studierna, befarar de. De konstaterar också att regelverket för CE-märkning inte är tillräckligt för att skydda allmänheten.

När Vårdfokus reporter tittar i webbutiken till sin mobil, finns tio appar att ladda ner som ska kunna avslöja hudcancer.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida