I Ludvika får bara två av sjuksköterskorna läsa journalerna

Sedan hemsjukvården gick över i kommunal regi är det bara två sjuksköterskor som kan läsa journalerna från landstinget. Enhetschefen varnar för att bristen på information kan skada patienterna.

Runt om i landet tar kommunerna över hemsjukvården. Övergången är långt ifrån gnisselfri och Ludvika är ytterligare ett exempel på när problem med tekniken går ut över både personal och patienter.

Sedan hemsjukvården gick över i kommunal regi den 7 januari är det bara två personer som har tillgång till landstingets journaler.

– Sekretessen över gränserna ställer till det. Men det är vansinne att låsa oss ute från nödvändig information, säger Vivi-Anne Karlsson, enhetschef för en grupp med 13 sjuksköterskor, distriktssköterskor och rehabiliteringspersonal inom den nya kommunala hemsjukvården i Ludvika.

Det kan till exempel handla om viktiga Waranordinationer och för att kunna ta reda på vad som gäller tvingas de som inte har tillgång till landstingets journaler ringa de två kolleger som har behörighet, eller kontakta vårdcentralen eller jourmottagningen på Ludvika lasarett direkt.

Vivi-Anne Karlsson har tagit upp problemet med verksamhetschefen i landstinget och begärt att alla ska få tillgång till journalerna. Verksamhetschefen har i sin tur tagit frågan vidare till högre nivå.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida