Internationell operation mot olagliga läkemedel

Internationell operation mot olagliga läkemedel
Även Tullverket kunde stoppa 346 brev- och paketförsändelser med olagliga läkemedel. 89 av dem togs i beslag medan resten skickades tillbaka till avsändaren. Arkivbild: Colourbox

Sju personer har gripits i Sverige i samband med en razzia mot olagliga läkemedel. Över 42 000 piller har beslagtagits — bara i Sverige.

Facit för operationen – kallad Pangea IV och som inkluderade ett 80-tal länder – blev globalt räknat tablettbeslag värda 55 miljoner kronor och ett 50-tal gripna.

I Sverige har Tullverket, Polisen och Läkemedelsverket samarbetat för att kunna slå till mot såväl införsel som försäljning av olagliga läkemedel. Husrannsakan har genomförts i Stockholm, Uppsala, Hallstahammar och Bollnäs.

Lejonparten av beslagen handlar om dopningsmedel, potenshöjande medel, bantningspreparat och narkotikaklassade läkemedel.

Polisen har också släckt ned flera svenska webbplatser. Över hela världen handlar det om 13 000 internetsidor.

Läkemedelsverket ska nu analysera en del av beslagen för att se om det rör sig om förfalskningar. Tidigare kontroller har visat att en stor del av de läkemedel som säljs olagligt är förfalskningar, verkningslösa eller innehåller andra otillåtna substanser.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida