Journalsystemet Take care ligger återigen nere

Journalsystemet Take care ligger återigen nere

Karolinska universitetssjukhuset är ännu en gång försatt i stabsläge på grund av problem med journalsystemet Take care. Haveriet har drabbat vårdgivare över hela Stockholm samt på Gotland. (UPPDATERAD )

Så sent som i tisdags förra veckan drabbades journalsystemet Take care av en serverkrasch. Följden blev att systemet under sju timmar var oåtkomligt och att det varken gick att boka besök eller skriva in uppgifter.

I dag på morgonen var det dags igen. Samtliga storsjukhus och ett stort antal vårdcentraler i Stockholm har sedan niotiden inte kunnat komma åt systemet. Karolinska universitetssjukhuset är försatt i stabsläge och på flera håll flaggas nu för förseningar och köer.

– Det liknar avbrottet som var förra gången. Då drabbades 125 vårdgivare. Vi har inga exakta uppgifter ännu, men att det är omfattande kan vi säga. Vi jobbar för fullt för att få i gång systemet, säger Erik Berglund, pressekreterare på hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Stockholm.

Läskopior finns på journalerna, men det går alltså i nuläget inte att föra in nya uppgifter.

Problem finns, precis som i förra veckan, även på Gotland. Den exakta omfattningen är just nu oklar, men enligt tekniker väntar man sig ett uppehåll på minst ett par timmar.

Vid 14.40 togs Take Care åter i drift. Orsaken till datahaveriet är än så länge oklart, men utredning pågår för fullt, meddelar presstjänsten på Karolinska universitetssjukhuset.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida