Läkemedelsverket varnar för ”barbiedrogen”

Läkemedelsverket varnar för ”barbiedrogen”
Preparatet är ett pulver som ska blandas ut och injiceras under huden. Foto: Colourbox

Melanotan II är ett hormonpreparat som säljs via Internet och uppges ge solbränna, viktminskning och ökad sexlust. Nu varnar Läkemedelsverket för biverkningar och risker med att använda den så kallade ”barbiedrogen”.

Melanotan II är klassificerat som läkemedel, men har inte godkänts, varken i Sverige eller i övriga EU. Därmed är också all försäljning av produkten i Sverige olaglig. Trots det har många köpt preparatet via Internet, framför allt unga kvinnor.

Melanotan II säljs som pulver som ska blandas, doseras och injiceras under huden.  Men att utan tillräckliga kunskaper bereda och injicera läkemedel i kroppen ökar risken för till exempel feldosering och infektioner orsakade av bakterier som kan leda till blodförgiftning.

Enligt Läkemedelsverket är hela biverkningsbilden inte klarlagd. En kvinna uppges ha fått hjärtklappning och domningar i armarna efter att ha injicerat Melanotan II.

Dokumentationen av hur Melanotan II fungerar är  begränsad och ofullständig. Det är oklart om preparatet har  prövats och vilka risker som användare kan utsättas för, varnar Läkemedelsverket.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida