Lycka är att vara snusfri!

Lycka är att vara snusfri!
– När som helst har jag kunnat gå in och få peppning, säger Linda Eklund. Foto: Karl Melander

Sjuksköterskan Linda Eklund försökte gång på gång sluta med prillorna, men icke. Beroendet höll henne fast. Tills hon kom på att starta en Facebook-grupp.

Linda Eklund, sjuksköterska och ordförande i Vårdförbundets avdelning på Gotland, var 18 år när hon började snusa och aldrig förr har hon lyckats sluta. En kollega föreslog att de två skulle anmäla sig till Sjuksköterskor mot tobaks vecko­internat på Fridhem utanför Visby, som ordnades för tredje gången i somras. Men hon hade inte tid.?

— Då fick jag idén med Facebook-gruppen. Jag pratade med några kolleger på min arbetsplats på Visby lasarett som ville vara med, säger Linda Eklund.?

Hon kontaktade Mona Wahlgren i Sjuksköterskor mot tobak, som också är tobaksrådgivare på lasarettet i Visby, och bad om tips om nedtrappning och coachning.?

— Mona har bidragit med professionellt stöd, vetenskapligt kunnande och trygghet. Hon har förklarat allt som händer i kroppen då vi slutar med nikotin. Oron och alla känslorna, och varför man är så hungrig, säger Linda Eklund.??

Efter 15 år kan hon nu säga att hon är fri från snuset. Linda Eklund började trappa ner sitt snusbruk i början av augusti för att sluta helt den första september. För henne har den interaktiva webbgruppen på Facebook fungerat. ?

— När som helst på dygnet har jag kunnat gå in och få peppning. Vi valde att ha gruppen sluten för att verkligen kunna skriva ärligt om hur det går och hur vi mår. Det är bara medlemmar som kan se vad som skrivs. Men om någon vill gå med kan de kontakta mig, säger Linda Eklund.

Kontakt:

Linda Eklund 0498-29 16 35, linda.eklund@vardforbundet.se

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida