Omfattande it-störningar kan påverka planerad vård i Västerbotten

Omfattande it-störningar kan påverka planerad vård i Västerbotten
Norrlands universitetssjukhus har drabbats av it-störningar och planerade ingrepp kan behöva ställas in. Arkivbild: Colourbox

Västerbottens läns landsting har drabbats av störningar i alla it-system. Enligt chefläkaren på Norrlands universitetssjukhus är patienternas säkerhet inte i fara, men en del planerade ingrepp kan behöva ställas in.

Under förmiddagen i dag drabbades samtliga it-system i Västerbottens läns landsting av störningar. Det kan ta upp till tre dygn innan landstingets alla system börjar fungera igen.

I växeln på Norrlands universitetssjukhus berättar telefonisten att telefonisystemet legat nere på förmiddagen. På akutmottagningen är systemet i funktion igen.

– För vår del var det aldrig någon fara för patienternas säkerhet. Vi har reservrutiner för det mesta och på ett personalmöte under morgonen gicks alla rutiner igenom, säger biträdande avdelningschefen Anna-Lena Renström.

Test av reservkraft

Det var en planerad test av reservkraften som orsakade ett kraftbortfall i en av landstingets serverhallar i Umeå.

– Vi håller på att starta om servrar och det blir bättre och bättre för varje minut. När det gäller sådant som journalföring och labsvar har vi fått gå över till pappershantering. Om jag ska våga mig på en grov gissning tror jag att det tar något dygn innan alla vårdsystem är i gång igen, säger chefläkaren Ulf Segerber.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida