Patientsäkerhet

Passersystemet slogs ut på sjukhuset i Lund

Passersystemet slogs ut på sjukhuset i Lund
Vid middagstid i går slogs samtliga kortläsare till dörrarna ut inne på Skånes universitetssjukhus i Lund. Arkivbild: Anders Olsson

Under en och en halv timmes tid kom sjuksköterskorna inte in i läkemedelsförråden.

29 oktober 2015

Det var i samband med ett anpassningsarbete av den server som sköter de digitala kortläsarna till dörrarna på sjukhuset som plötsligt hela passersystemet slogs ut på Skånes universitetssjukhus i Lund. Avbrottet skedde vid middagstid i går.

– Sådant här ska inte få ske. Det är allvarligt. Vad jag vet inträffade det inga patientskador på grund av avbrottet. Men självklart kommer vi att analysera vad som gick fel och ta reda på hur det drabbade verksamheterna, säger Malmösjukhusets driftschef Stefan Persson som var så kallad ingenjör i beredskap när felet uppstod.

Exakt hur länge avbrottet varade vet han inte, men han berättar att man genast började åtgärda felet och att det först efter cirka en och en halv timme var löst på samtliga enheter.

Enligt vad Vårdfokus erfar ska det på sina håll ha lett till en kraftig stress hos personalen som under avbrottet inte kunde komma in i läkemedelsförråden. På de ställen där man hittade en nyckel gjorde det inte så mycket, men på andra håll ska personalen ha tvingats bryta sig in i läkemedelsförråden för att komma år viktiga läkemedel som inte kunde vänta.

– Det har inte jag hört någonting om. Det fanns folk som gick ut med nyckel och öppnade där det behövdes. Men visst, det kan tänkas att någon tvingades bräcka upp något skåp, säger Stefan Persson.

Han berättar att liknande avbrott i passersystemen skett vid något tillfälle tidigare, men då bara drabbat någon enskild fastighet och inte som i går, hela sjukhuset.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida