Personalen hade tillgång till journaler hemifrån

Personalen hade tillgång till journaler hemifrån
Personalen i Tingsryds kommun hade tillgång till patienters journaler när de loggade in hemifrån. Nu får kommunen kritik av datainspektionen. Arkivbild: Mostphotos

Vårdpersonalen i Tingsryds kommun hade under en tid tillgång till patienters journaler när de loggade in hemifrån för att kontrollera sina scheman. Nu får kommunen  kritik från Datainspektionen.

Sjuksköterskor och undersköterskor inom Tingrsyds kommuns bemanningspool kunde i samband med att de loggade in hemifrån för att se över sina arbetscheman även få tillgång till patientjournaler. Det konstaterar Datainspektionen, DI, efter att ha genomfört en tillsyn av kommunen.

Möjligheten att se journalerna uppstod efter en övergripande it-uppdatering och pågick mellan maj 2012 och januari 2013. Enligt Tingsryds kommun var detta ett misstag och direkt när felet uppdagades informerades berörd personal om att inte använda funktionen. Totalt hade 24 medarbetare, sjuksköterskor och undersköterskor, tillgång till journalerna.

DI menar ändå att Tingsryds kommun har agerat i strid med patientdatalagen och kräver att kommunen i framtiden säkerställer rutiner för att i förväg kunna kontrollera vilka uppgifter som hamnar i personalens datasystem.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida