Säkerheten skärps vid KBT via nätet

Säkerheten skärps vid KBT via nätet
Säkerheten skärps när patienter får vård via internet. Arkivbild: Colourbox

Säkerheten vid KBT—behandling via internet är för låg. Nu vidtar flera vårdgivare åtgärder efter kritik från Datainspektionen.

Idag kan ett flertal olika tillstånd behandlas via KBT där vårdgivare och patient kommunicerar via internet, till exempel ångest, stress, oro och depression. Men säkerheten kring patientuppgifterna är för låg och därför måste landstinget i Gävleborg, Stockholms läns sjukvårdsområde och nätbehandlingsföretaget Livanda i Västerås skärpa sina rutiner.

De åtgärder som planeras är bland annat att utskick via e–post ska göras mer neutrala och att färre ska få behörighet till internetplattformen för behandlingar.

Har kritiserats tidigare

Det är inte första gången som Datainspektionen riktar kritik mot hur behandlingar sköts över internet. I slutet av förra året mynnade en granskning ut i att myndigheten slog fast att säkerheten var för låg, att deltagarna fick för lite information och att kontrollen över vilka som tog del av patienternas uppgifter var för dålig. Datainspektionen konstaterade då att KBT–behandling via internet gör det möjligt för patienter att snabbt få tillgång till behandling och att det är positivt, men att man inte får glömma bort att systemet innehåller känsliga uppgifter.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida