Sjuksköterska ordnade manifestation för mångfalden

”Deras åsikter strider mot hela det fundament som mitt liv vilar på.” Karin Jisborg Hultgren samlade över 100 personer i Växjö med anledning av Sverigedemokraternas intåg i riksdagen.

Dagen efter valet vaknade hon redan klockan 06.00 på morgonen och tänkte ”det här går inte”. I stället för att vänta på att någon annan skulle agera skickade hon ut ett meddelande på Facebook om att samlas i Växjö för att stå upp för mänskliga rättigheter, mångfald och allas lika värde.

Uppropet spreds snabbt och igår samlades drygt 100 personer i Växjö till en lugn tillställning utan rop eller slagord.

– Jag blev alldeles rörd av all respons, säger hon.

Har lovat sig själv att inte vara tyst

Karin Jisborg Hultgren är vice avdelningsordförande i Vårdförbundet Kronoberg men poängterar att hon tog initiativ som privatperson.

– När det kommer in företrädare för politiska partier som tydligt gör skillnad på människor påverkar det både mig och mitt yrkesliv. Jag lovade mig själv tidigt att aldrig aldrig vara tyst i frågor där man skiljer ut ursprung, kön, sexuell läggning eller religiös tillhörighet, säger hon.

SD kan påverka sjuksköterskornas vardag

Eftersom politikerna beslutar om exempelvis resursfördelning i vården är en farhåga att vissa människor skulle missgynnas. Ett annat exempel på hur Sverigedemokraternas inflytande kan påverka henne som sjuksköterska är att partiet inte vill ge vård åt papperslösa flyktingar på lika villkor, något som bland andra Vårdförbundet kämpar för.

”Sverigedemokrater kan inte vara medlemmar”

Vårdförbundet har tre medlemmar som kandiderade för Sverigedemokraterna och det finns en diskussion om det går att förena. Karin Jisborg Hultgren tycker inte det.

– Min personliga uppfattning är att det är helt oförenligt. Vårdförbundet är en idéburen värdeorganisation och då kan man inte uppenbart ta avstånd från den etiska grunden. Det är ingen mänsklig rättighet att få vara med och Sverigedemokraterna rensar själva ut människor som de inte tycker delar deras värderingar, säger hon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida