Sms-påminnelser strider mot föreskrifter

Sms-påminnelser strider mot föreskrifter
Socialstyrelsen och Datainspektionen ska titta på integritetsrisker och patientsäkerhet när det gäller information som skickas via sms. Foto: Colourbox

Socialstyrelsen och Datainspektionen har kommit på att sms-påminnelser inom vården strider mot Patientdatalagen. Föreskrifterna ska ses över. Till dess är sms-brotten lågt prioriterade.

”Det måste vara den bästa IT-lösningen hittills”. Orden är en okänd läkares i en artikel för några år sedan när sms-påminnelser började sprida sig över Sjukvårdssverige. För det är inte bara smidigt, även pengar sparas när fler inställer sig hos doktorn i stället för att glömma bort besöket.

Krypterade uppgifter krävs

Problemet är att patientinformation som skickas via nättrafik måste vara krypterad. Ett enkelt sms eller okrypterat mejl uppfyller inte på långa vägar kraven som patientdatalagen ställer.

– Egentligen var det inte vi som kom på att det var olagligt. Det var i somras som det kom allt fler frågor från både verksamheter och allmänheten, om lagligheten i sms-påminnelser, säger Magnus Bergström vid Datainspektionen.

Borde inte ni eller Socialstyrelsen ha kommit på det här för länge sen?

– Nja, vi har aldrig haft anledning att titta på sms-trafiken. Det är ju inte den största integritetsfrågan inom hälso- och sjukvården, säger Magnus Bergström.

Tagna på sängen

I Västra Götalandsregionen kom den 1 april ett beslut från högsta ort att sms-påminnelser skulle införas i regionen. Jussi Taipale, IT-chef på Kungälvs sjukhus, är helt tagen på sängen av uppgiften om de lagvidriga sms:en.

– Uppdraget kommer från regiondirektören. Syftet är ju att förenkla för patienten. Jag kände inte alls till att det skulle vara olagligt, säger han.

Jussi Taipale behöver nog inte vara alltför orolig. Socialstyrelsen ska se över föreskrifterna och försöka hitta en lösning som tillfredsställer både patientsäkerheten och möjligheten att kommunicera med befolkningen på ett smidigt sätt.

Harmlösa uppgifter

– Sms-påminnelser uppfattas som harmlösa, så vi ska nog kunna hitta en lösning som gör att det går att använda tekniken, säger Maria Jakobsson, jurist vid Socialstyrelsen.

– Även om eventuell användning av sms-påminnelser i strid mot  föreskrifterna ingår i vårt tillsynsarbete är det inget som kommer att prioriteras högt, lägger hon till.

Översynen av föreskrifterna ska vara klara någon gång under 2011.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida