Södersjukhusets annons kritiseras hårt

Södersjukhusets annons kritiseras hårt
Södersjukhusets annonsering efter "tv-seriesnygga" sjuksköterskor har väckt känslor. Obs, bilden illustrerar artikeln och finns inte med i annonsen. Arkivbild: Mostphotos

Pinsamt, oseriöst, oprofessionellt, löjligt och omodernt. Vårdfokus artikel om Södersjukhuset som annonserar efter "tv-seriesnygga" sommarvikarier har orsakat häftiga reaktioner både på vår webb och på Facebook.

20 februari 2012

– Jag kan förstå att de tycker det är en kul grej internt och att meningen är att man ska haja till, men det är verkligen inte proffsigt att gå ut med det så här, säger Hanna Rönnell, ordförande för Vårdförbundet på Södersjukhuset.

Hon har blivit kontaktad av sjuksköterskestudenter som säger att det här får helt motsatt effekt; annonsen lockar dem absolut inte att söka jobb på Södersjukhusets akutklinik.

– De unga i dag har starkt identifierat sig som en grupp som är professionell och vill bidra med något till vården, så det här sänder helt fel signaler till dem, säger Hanna Rönnell.

Bara på några timmar kom det över 20 kommentarer på Vårdförbundets Facebook-sida när Vårdfokus artikel publicerades där. Även på Vårdfokus egen webb här har flera gett sig in i diskussionen.

En stor majoritet tycker att det är pinsamt och oseriöst, löjligt och omodernt. Några tycker inte att det är något att bråka om och menar att annonsen är gjord med glimten i ögat – och får svar från en som ”absolut inte vill rekryteras på skämt”.

Vårdfokus ringde upp Södersjukhusets personalchef som låter förskräckt när vi berättar om annonsen. Med reservation för att hon inte har sett den säger hon att ”det låter inte bra”. Hon lovar att ta reda på mer och återkomma.

En som också har reagerat är landstingspolitikern Tomas Eriksson (MP):

– På nästa fullmäktige tänker jag ta upp lämpligheten i att formulera sig på detta sätt, men framför allt fråga vilken policy som finns och hur arbetet med värdegrundsfrågor fungerar ute på våra enheter, säger han.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida