Tveksamma diagnoser av nätläkare
Patienter får antibiotika för lunginflammation och halsfluss — det visar Region Jönköpings granskning av nätläkarföretagen. Oroande, tycker regionens smittskyddsläkare.
Det är tidningen Dagens Arena som skriver om Region Jönköpings granskning av nätläkarföretagen. Den visar att Kry och Min doktor inte lever upp till fastställda riktlinjer för att ställa diagnos för lunginflammation och halsfluss.
Fel ställa diagnosen via nätet
När det gäller lunginflammation hade de båda nätläkarföretagen ställt diagnosen i cirka 40 fall vardera. Krys patienter hade bara fått korrekt handläggning i vart tredje fall. För Min doktor hade bara en fjärdedel av diagnoserna ställts enligt Region Jönköpings riktlinjer.
Smittskyddsläkaren Malin Begnér anser att diagnosen lunginflammation överhuvudtaget inte bör ställas genom digitala läkarkontakter. Enligt regionens riktlinjer ska läkaren lyssna på lungor, kontrollera puls, andningsfrekvens och blodtryck och bedöma allmäntillståndet för att kunna ställa diagnosen.
Även när det gäller halsfluss, där nästan 1 000 patienter fått diagnosen av nätläkarföretagen, är Malin Begnér tveksam till om det är lämpligt att det görs digitalt.
– Man ska uppfylla tre-fyra kriterier och dessutom ha tagit ett Streptokock A-test. Om man inte lever upp till det ska man överhuvudtaget inte ge den här diagnosen, säger hon till Dagens Arena.
Företagen slår ifrån sig
I en kommentar till Dagens Arena säger Krys medicinskt ansvarige läkare Johan Flodin att lunginflammation är inget som de ska ställa diagnos för.
– Det är inget som görs via Kry och det är vi tydliga med. När det gäller halsfluss har vi tydliga riktlinjer för när vi ska och inte ska förskriva antibiotika, säger han till tidningen.
Min Doktor säger i ett mejl till tidningen att de följer Stramas riktlinjer och att läkarna alltid gör individuella bedömningar av när prover och/eller behandling behövs.
Orolig för ökning av antibiotika
Men Region Jönköpings smittskyddsläkare är oroad och berättar att vårdcentralerna i regionen gjort ett jättearbete för att minska antibiotikaförskrivningen.
– Med tanke på den förbättringen känns det väldigt olyckligt om de digitala tjänsterna nu innebär ökad antibiotikaförskrivning, säger Malin Begnér till Dagens Arena.
Region Jönköpings granskning har genomförts under perioden 1 juli 2016 – 28 februari 2017.
Ersättning för vård via nätet
- SKL har nyligen kommit med en rekommendation för den ersättning som landstingen fakturerar varandra för digitala utomlänsbesök hos läkare i primärvård.
- Rekommendationen är att ersättningen ska ligga på 650 kronor för ett digitalt besök. Det är hälften av vad landstingen betalar i dagsläget.