Vårdförbundet Gotland utmanar andra lokalavdelningar på Facebook

Den första lokalavdelningen har startat en sida på Facebook. Nu utmanar Gotland de andra avdelningarna inom Vårdförbundet att följa efter.

Vårdförbundet nationellt har funnits på Facebook i snart ett år, men ingen lokalavdelning har hittills hakat på med en egen offentligt sida. Förrän nu. Igår var det premiär för avdelning Gotland som redan har fått 39 fans. Förhoppningen är att åtminstone hälften av avdelningens 650 medlemmar ska trycka på sidans ”gillaknapp” och bli fans.

Avdelningsordförande Linda Eklund tycker att det är viktigt att finnas där medlemmarna finns.

– Av sociala medier är Facebook det som används absolut mest bland svenskar. Det har exploderat. Det här är ett sätt att bli mer synliga, säger hon.

Alla är välkomna

På Facebook är det skillnad på grupper – som flera lokalavdelningar har – och offentliga sidor. I en grupp måste man bli medlem och accepteras, medan vem som helst enkelt kan ansluta sig till en offentlig sida.

– Vi öppnar alltså även för ickemedlemmar. Tanken är att finnas med i debatten och även profilera sig mot andra. Samtidigt måste man vara beredd att ta diskussioner som uppstår och det gör vi hemskt gärna, hittills har det snarare varit lite för lite av det, säger Linda Eklund.

Bidrar med lokala nyheter

På sidan kan alla som vill läsa vad avdelningen sysslar med, kommentera, diskutera och tipsa varandra om exempelvis intressanta artiklar. Gotland tänker inte upprepa det som Vårdförbundet nationellt berättar på sin sida, utan tanken är att bidra med det lokala.

Räcker det inte att berätta på er vanliga hemsida?

– För mig är det en praktisk fråga. Jag kan inte webverktyget utan måste i så fall gå via administratören. Dessutom måste varje medlem i så fall gå in aktivt på hemsidan för att läsa. Tack vare Facebook syns vi automatiskt där många av våra medlemmar redan är varje dag.

Många avdelningar plågas av tidsbrist. Hur arbetskrävande är det att underhålla Facebooksidan?

– Jag och administratören hjälps åt att lägga ut saker. Styrelsen kommer också att bidra. Jag tror att det är viktigt att ha intresset och tycka att det är roligt. Själv är jag en riktig blogg– och Facebookmänniska och gör det i en handvändning.

Linda Eklund hoppas att fler kommer att bli fans till Gotlandssidan och utmanar Vårdförbundets andra avdelningar att också ta steget ut.

– Självklart!

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida