Vårdpersonal hyllas på Twitter

Vårdpersonal hyllas på Twitter
Att ge beröm är något som ofta glöms bort och som vi kan bli mycket bättre på, anser Sofia Åkerman. Foto: Martin Magntorn

"Tobias och Cissi på Bup i Norrköping som gemensamt hållit mig över ytan dom senaste 5 åren". Så kan det se ut på Twittertaggen #guldpersoner som Sofia Åkerman startade för att hon tycker det är viktigt att lyfta fram förebilder och synliggöra alla som ger hopp, inspiration och tröst till kolleger och patienter.

Det är en fantastisk och uppmuntrande läsning som finns på #guldpersoner:

Emelie skriver att vårdbiträdet som gav henne en kasse garn och mönster till en stickning när hon var sjuk är en guldperson för henne.

För Veronica är det ambulanssyrrorna och personalen på iva som tar hand om henne när hon får sina svåra astmaanfall.

Adams guldpersoner är personalen på Södersjukhusets bb, när sonen Axel kom till världen.

Många guldpersoner

Att det finns gott om guldpersoner i vården står helt klart för listan börjar bli oändligt lång…

Den som startade taggen #guldpersoner heter Sofia Åkerman, författare, föreläsare och sjuksköterska som under flera år engagerat sig för att öka kunskapen om unga som mår dåligt.

– Det är otroligt viktigt att lyfta fram problemområden i vården och ta kritiken på allvar. Ofta dras blicken automatiskt till brister eller problem och det kan bli ganska tröttsamt för alla som arbetar i vården och som kämpar varje dag för att göra sitt bästa för patienterna, säger hon.

Goda möten berör

Därför tyckte Sofia att det var dags att lyfta fram förebilder och synliggöra alla enskilda som genom sitt sätt att arbeta ger hopp, inspiration eller tröst till kolleger och patienter.

– Människor som gör något bra bör få veta det, så jag hoppas att många kollar in taggen och kanske råkar känna igen sig själv bland beskrivningarna.

Sofia menar att det händer något inom människor när man läser om goda erfarenheter och att goda möten berör och inspirerar. Just så skrev en av dem som kommenterat taggen #guldpersoner:

”Varför blir jag alltid mer gråtfärdig av att läsa goda historier från vården än av de hemska/jobbiga?”

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida