Ville kolla schemat – fick tillgång till patientjournaler

Ville kolla schemat – fick tillgång till patientjournaler
Sjuksköterskor och undersköterskor i Tingsryds kommun ska via schemaprogrammet Besched ha fått tillgång till patientjournaler när de loggade in hemifrån. Ärendet är nu anmält till Datainspektionen. Arkivbild: Colourbox

Datainspektionen ifrågasätter nu datasäkerheten vid socialförvaltningen i Tingsryds kommun. Anledningen är att sjuksköterskor och undersköterskor hört av sig och sagt sig få tillgång till patientjournaler när de loggat in för att kolla sina arbetsscheman hemifrån.

Med anledning av uppgifterna kräver nu myndigheten att kommunen besvarar en rad frågor gällande it-säkerheten. Bland annat ska förvaltningen redogöra för exakt vilka journaler som blivit tillgängliga via schemaprogrammet Besched och hur autentiseringen ser ut vid inloggning.

– Vi fick in ärendet precis före jul från personal som undrade om det verkligen får gå till så här. Vi vill helt enkelt ta reda på hur det ligger till och om det finns anledning från vår sida att komma med synpunkter på hur verksamheten sköts, säger Suzanne Isberg på Datainspektionen.

Från kommunens sida säger man sig inte känna igen alla frågor som Datainspektionen tar upp, men erkänner att något kan ha gått snett vid en uppdatering som nyligen genomfördes.

– Jag har bestämt möte med it-funktionen. Jag tror att det uppstod en osäkerhet när vi förde över it-strukturen till Växjö. Men jag kan inte värdera i vilken mån vi har gjort fel i nuläget, säger socialchefen Magnus Wallinder till Smålandsposten.

Socialförvaltningen i Tingsryd har till den 18 januari på sig att besvara Datainspektionens frågor.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida