Fler kvinnor på chefsposter ger minskade löneskillnader

Fler kvinnor på chefsposter ger minskade löneskillnader
Löneskillnaderna mellan män och kvinnor består. Foto: Colourbox

Kvinnor tjänar 85,2 procent av vad män tjänar. Störst är löneskillnaden mellan könen i landstingen. Det visar Medlingsinstitutets lönestatistik för 2009.

Medlingsinstitutet tar inte ställning till lönediskriminering eller gör några värderingar av löneskillnader – de presenterar fakta. I dag presenterade de 2009 års lönestatistik för hela arbetsmarknaden, och en analys av löneskillnaderna mellan kvinnor och män.

– Vad jag särskilt kan lyfta fram är att vi ser en minskande löneskillnad mellan kvinnor och män som beror på att andelen kvinnor bland ledningspersoner har ökat. På det sättet har det hänt ett och annat när det gäller jämställdheten, inledde institutets generaldirektör Claes Stråth.

Annat har stått mer stilla. Som det faktum att män och kvinnor klassificeras på olika sätt. Det finns till exempel 27 olika klassificeringar för maskinoperatörer – och en för undersköterskor.

Landstingsanställda män tjänar mest

Medellönen för samtliga anställda inom alla sektorer var under förra året 27 900 kronor per månad. Högst var medellönen för landstingsanställda män. Inom den sektorn är också löneskillnaden mellan könen allra störst: 27 procent.

Lägst lön på hela arbetsmarknaden har djurskötare som i genomsnitt tjänar 18 400 kronor, högst lön, 86 500 kronor per månad, hade värdepappersmäklare.

Oförklarliga löneskillnader

Medlingsinstitutet presenterar sin statistik på två sätt: utan att väga in skillnader som utbildning, yrke och arbetstider, och efter en standardvägning där hänsyn tas till sådana saker.

– Löneskillnaderna som blir kvar efter att vi har tagit hänsyn till bland annat utbildning kallar vi för oförklarade löneskillnader. Vi kan däremot inte påstå att de är osakliga för sådan information har vi inte tillgång till. Vi kan inte heller uttala oss om det förekommer någon diskriminering, förklarade John Ekberg, som presenterade rapporten.

Lönespridningen störst bland männen

Så utan att värdera siffran: Efter att ha tagit hänsyn till utbildning, ålder, yrke med mera finns en löneskillnad mellan män och kvinnor som inte kan förklaras och den är sex procent. Eller: Kvinnor tjänar 94 procent av vad män tjänar.

En annan skillnad mellan könen är att lönespridningen bland män är större än den är bland kvinnor. Vilket kanske finner sin förklaring i att det finns 27 sorters maskinoperatörer – och en sorts undersköterska.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida