Funderat

Vi är ett prydligt antal middagsgäster. Plötsligt frågar en av männen lite raljerande varför kvinnor inte är så lekfulla som män? »För att de menstruerar«, svarar jag rappt — varpå en viss förstämning sprider sig runt bordet.

Jag skulle ha kunnat låta hjärnan bearbeta frågan innan jag öppnade munnen och svarat:

  • för att vi har så mycket att tänka på,
  • för att vi måste vara så vackra och behagfulla,
  • för att vi har en så lekfull omgivning att hålla ordning på.

Eller för att vi har så låga löner.

Jag hade också kunnat be honom att definiera »lekfull«. För är det ens sant att kvinnor inte är lika lekfulla som män? Vi är i alla fall bra på att skratta och bjuda på våra svagheter. Kanske talar jag inte för alla nu, men ska man ändå ägna sig åt generaliseringar så kan man ju även svepa med den om att kvinnor är mindre prestigefyllda än män.

Nå, jag svarade alltså det där om mensen. Och med det verkade ämnet uttömt på något sätt. Synd egentligen. För det hade kunnat bli en intressant diskussion och om jag nu ska tänka efter tror jag inte ens att det är helt hialöst att förklara kvinnors eventuella brist på lekfullhet med det månatliga blödandet. Tänk efter: Redan vid elva eller tolv års ålder får flickor ont (som tusan ofta), blöder (mycket ibland) och måste konfronteras med frågan hur det kommer sig att de blöder.

Svaret kan få vem som helst att komma av sig i leken.

En klok barn- och ungdomspsykiater säger att det är hiskeligt att vara tonåring och allra värst är det för flickor. De har mer ångest än pojkar och inte bara på grund av att hormonerna rusar i kroppen utan också för att de har så fullt upp med att få relationer att fungera.

Forskare på Karolinska institutet söker förklaringen till att kvinnor har mer ångest än män i hjärnans signalsubstanser. Vi har nämligen mindre av ett protein som är viktigt för serotoninhalten. Möjligen tänker de sig en ångestdämpande medicin speciellt lämpad för kvinnor.

Mja – jag håller fast vid teorin om blödandet. Eller möjligen den om de låga lönerna. »Gärna ångestdämpande – men först en rejäl lönehöjning.«

Lägg pengarna på det i stället!

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida