Högskolan vill locka killar till vård och omsorg genom sommarpraktik

Högskolan vill locka killar till vård och omsorg genom sommarpraktik
Mälardalens högskola vill få fler killar att bryta könsmönstret och välja utbildningar inom vård och omsorg. Arkivbild: Colourbox

Går det att bryta de könstraditionella val unga människor gör när de ska välja yrkesbana? Mälardalens högskola gör, tillsammans med Västerås stad, ett försök genom att låta 24 gymnasiekillar göra sommarpraktik inom hälsa, vård och välfärd.

Mälardalens högskola har tidigare haft sommarskolor för att locka tjejer att välja mansdominerade utbildningar inom innovation, teknik och design. Nu tar högskolan det mer ovanliga greppet och försöker få fler killar till den kvinnodominerade vård och omsorgssektorn. 24 killar i åldrarna 17 till 19 år deltar i teoretiska föreläsningar som varvas med praktiska inslag.

– De har till exempel följt ett patientfall tillsammans med en sjuksköterska och lärt sig lite om omvårdnad, hjärt-lungräddning och hur man mäter blodtryck, berättar Charlotta Thunborg, forskningsassistent inom sjukgymnastik på Mälardalens högskola.

Positiv respons

Förhoppningen är att åtminstone tio av killarna ska komma tillbaka som studenter vid någon av högskolans program inom hälsa, vård och välfärd. Responsen från dem är positiv. ”Det här visste jag inte att jag var intresserad av”, är en kommentar.

– Det är svårt att säga vilken effekt den här satsningen har, men högskolan har ett samhällsansvar att försöka jämna ut könsskillnaderna på utbildningarna. Kommande år hoppas vi på att återkomma med liknande projekt som riktar sig till lärarprogrammet som också har svårt att locka killar, säger Charlotta Thunborg.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida