Krav på nattöppet för ambulansflyget i Kiruna gav resultat

I flera allvarliga sjukdomsfall i Kiruna den senaste tiden har vården fördröjts avsevärt för att flygplatsen haft nattstängt. Som Vårdfokus skrev i förmiddags krävde kommunstyrelsens ordförande nyligen att det statliga bolag som ansvarar för flygplatsen tar sitt samhällsansvar och håller öppet på nätterna. Hon fick tämligen omgående gehör för sitt krav. (UPPDATERAD 16:00)

2 februari 2012

Redan samma dag, den 27 januari, som brevet skickades från kommunstyrelsens ordförande i Kiruna, Kristina Zakrisson, till infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd träffade nämligen  det statliga bolaget Swedavia, som ansvarar för flygplatsen, och Norrbottens läns landsting en överenskommelse som innebär att ambulanstrafik via flyg fortsättningsvis ska fungera på nätterna.

Överenskommelsen gäller till i sommar. Fram till dess ska parterna diskutera hur nattöppet för ambulansflyget ska kunna säkerställas på lång sikt.

I brevet till infrastrukturministern tog  Kristina Zakrisson upp tre allvarliga sjukdomsfall: två akuta hjärtinfarkter och en svår blödning där dåligt väder gjorde att helikopter inte kunde användas.

Rådig sjuksköterska

I det ena fallet tog det tre timmar från det att Kiruna sjukhus beställt transport tills ambulansflyget kunde lyfta från Kiruna flygplats. Det skedde efter många påtryckningar på SOS Alarm från den ansvariga sjuksköterskan som vägrade acceptera att patienten inte skulle få nödvändig vård. Hon fick till slut SOS Alarm att hjälpa till att öppna flyplatsen.

I det andra fallet bedömdes patienten i omedelbart behov av hjärtspecialist. Ambulansflyget till specialistvården i Umeå kom i väg drygt sex timmar efter transportbeställningen.

I det tredje fallet kom det i väg drygt sju timmar efter beställningen. Den gången tog verksamhetschefen hjälp av polisen som helt enkelt åkte och hämtade flygledaren.

Kirunas geografiska läge går enligt Kristina Zakrisson inte att jämföra med någon annan ort i landet. Närmaste större sjukhus ligger i Gällivare 12 mil bort, länssjukhuset Sunderby 30 mil från Kiruna, och regionsjukhuset i Umeå 65 mil bort.

Rättvisefråga

”Vi som lever och bor i Kiruna, som på ett mycket kraftfullt sätt bidrar till framgångsrik svensk export som stärker statskassan, har rätt till samma förutsättningar att nå bästa tänkbara vård som i övriga delar av landet”, skrev kommunstyrelsens ordförande Kristina Zakrisson.

Som nu alltså fått sitt krav tillgodosett. Åtminstone fram till sommaren.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida