Manifestation i Stockholm mot löneskillnaden mellan könen

Manifestation i Stockholm mot löneskillnaden mellan könen
Under ett år tjänar en heltidsarbetande svensk man i genomsnitt 52 800 kronor mer än en heltidsarbetande svensk kvinna. Arkivbild: Mostphotos

Löneskillnaden mellan kvinnor och män är 14,3 procent, vilket innebär att kvinnor varje dag arbetar gratis efter klockan 15:51. Det är 15:51-rörelsens budskap. De vill skapa opinion kring löneskillnaderna och uppmanar alla som kan att delta vid en fotografering vid Kulturhuset i Stockholm i morgon.

15 februari 2012

De kallar sig 15:51-rörelsen och är ett brett initiativ av ett stort antal fackförbund, partipolitiska kvinnoförbund och kvinnoorganisationer. Vårdförbundet är en av de organisationer som står bakom kampen mot lönediskrimineringen.

Löneskillnaden mellan män och kvinnor har sett likadan ut sedan 1981. 2010 tjänade en heltidsanställd man i genomsnitt 4 400 kronor mer i månaden än en heltidsanställd kvinna. Det blir 52 800 kronor per år.

Sergels torg vid lunchtid

Morgondagens manifestation innebär att ett foto tas från Kulturhusets tak på en stor grupp kvinnor och män som ska bilda siffrorna 15:51. Så många som möjligt uppmanas att komma till Sergels torg i centrala Stockholm klockan 11:45 – gärna utrustade med ett färgglatt A3 papper.

15:15-rörelsen fortsätter att skapa opinion kring löneskillnaderna, bland annat med ett seminarium i Stockholm på kvinnodagen, den 8 mars.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida