Medicintekniska hjälpmedel inte alltid anpassade för kvinnor

Olikheterna uppmärksammas i Stockholm idag på konferensen Sex, drugs and medical devices.
Att läkemedel ofta bara är utprovade på män är ett känt fenomen som diskuterats i många år. Mer okänt är att samma sak egentligen gäller för mängder av olika medicintekniska hjälpmedel som knäproteser, stentar och andra produkter som används som reservdelar i människokroppen.
Precis som med läkemedel är det därför inte säkert att det tekniska hjälpmedlet passar för de kvinnor som får dem inopererade.
Mer kunskaper behövs
– Vi vill skapa ett intresse och en ökad medvetenhet i frågan. Det behövs mer kunskaper i köns- och genusaspekter kring läkemedel och medicinsk utrustning. Relativt enkla förändringar kan förbättra livet för många kvinnor, säger professor Karin Schenk-Gustafsson vid Karolinska institutet i Stockholm.
På konferensen ska hon tala om projektet ”Genus på Janus” som är en informationstjänst och kunskapsbank på nätet om köns- och genusaspekter på läkemedel (se länk).
Under dagen presenterar också den amerikanska professorn Londa Schiebinger från Stanford Universety en hemsida – Gender Summits – som hon utvecklat för att kontinuerligt uppdatera ny forskning om könskillnader inom tekniken (se länk).
Konferensinfo
Konferensen Sex, drugs and medical devices hålls på Karolinska institutet i Stockholm mellan klockan 8.30 och 16.30 i dag.