Politikerna vill vara med och påverka våra löner
Arbetsmarknadens parter har inte klarat av att skapa jämställda löner. Nu vill politikerna ha ett ord med i laget.
Jämställdhetspotter, jämställdhetskommissioner och trepartssamtal är förslag som presenterades vid ett seminarium i dag om löner, arrangerat av fackförbundet SKTF.
Kvinnors löner är fortfarande lägre än mäns. Frågan vid dagens seminarium var: Hur svårt kan det vara? Alla säger sig vilja ha ett jämställt samhälle, men arbetsmarknadens parter har efter alla års förhandlande inte lyckats skapa jämställda löner.
Panelen
Dagens panel bestod av Claes Borgström, Socialdemokraterna talesperson i jämställdhetsfrågor, Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt initiativ, Hillevi Engström, Moderaternas talesperson i jämställdhetsfrågor, Eva Nordmark, ordförande i SKFT och Claes Stråth, generaldirektör för Medlinsinstitutet.
Det så kallade rålönegapet mellan män och kvinnor är nästan 16 procent. När olika faktorer vägts in återstår, enligt Medlingsinstitutet, oförklarade löneskillnader på drygt fem procent.
Den största skillnaden, tio procent, finns bland tjänstemän inom privat sektor. Minst är skillnaden inom kommunerna.
Panelen var överens om att det är arbetsmarknadens parter som har ansvar för lönebildningen.
”Vem vill avstå?”
– Jag saknar dem som här i dag kan säga att de är beredda att avstå från löneökningar till förmån för kvinnor i offentlig sektor, sa Claes Stråth.
Han påpekade att en anledning till att orättvisorna cementeras är de kompensationskrav som alltid dyker upp när någon grupp fått mer än andra.
Vill ha politisk styrning
– Det är dags för politikerna att rycka in, slog Gudrun Schyman fast.
Hennes förslag är att införa jämställdhetspotter som finansieras med skattemedel och delas ut till offentliga arbetsgivare som satsar på lågavlönade kvinnor.
– Det är många som inte ser det som ett problem att kvinnor värderas lägre än män, och det är viktigt att vi synliggör den konflikten. Den svenska modellen är bra, men den har inte lyckats bryta det patriarkala strukturen. Därför vill vi lösa arbetsmarknadens parter från deras ansvar och införa jämställdhetspotter, sa Gudrun Schyman.
Egentligen var det bara Medlingsinstitutets Claes Stråth som förvarade parternas förhandlingsfrihet. Även ordföranden i SKFT, Eva Nordmark, anser att det krävs insatser från politikerna.
Jämställdhetskommission
– Jag vill att Medlingsinstitutet får ett tilläggsdirektiv från regeringen så att myndigheten kan bidra till att förändra strukturerna. Jag vill också se en jämställdhetskommission bestående av arbetsmarknadens parter och politiska partier. Samordnade trepartssamtal som tar tag i de strukturella skillnaderna, sa hon.
Både Moderaternas Hillevi Engström och Socialdemokraternas Claes Borgström stödde förslaget om en jämställdhetskommission.
Eva Nordmark avslutade förmiddagen med att slå fast att TCO-förbunden borde följa LO:s exempel och samordna sig i kommande avtalsrörelser.
– Vi behöver en strategi för att komma tillrätta med de strukturella skillnaderna. Några av förbunden inom TCO initierade gemensamma samtal för tre år sedan, vi behöver ta nya tag med det.