Regeringen satsar 100 miljoner på jämställd vård
Regeringen satsar 100 miljoner kronor på jämställdhet i kommuner och landsting.
”Vi vill ha ett jämställt samhälle. Se till att fixa det”, är jämställdhetsminister Nyamko Sabunis budskap till arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting.
Kvinnor får oftare än män äldre och billigare mediciner, de får vänta längre på ambulans och de får också vänta längre innan de får vård. Dessa fakta presenterades i den genusmedicinska kunskapsöversikten (O)jämställdhet i hälsa och vård som Sveriges kommuner och landsting, SKL, gav ut tidigare i år.
Nu tycker jämställdhetsminister Nyamko Sabuni att det är dags att ta krafttag mot orättvisorna och anslår ett bidrag på 100 miljoner kronor som Sveriges kommuner och landsting ska satsa på jämställdheten.
Jämställdhet i Regeringsformen
– Kvinnor riskerar att få sämre vård än män, de har lägre lön, tusentals misshandlas och våldtas vare år och varje år mördas 17 kvinnor av en man de känner. Det är 30 år sedan jämställdheten skrevs in i regeringsformen. Och ändå ser det ut så här, sa Nyamko Sabuni på en konferens om jämställdhet som SKL anordnade i fredags.
De 100 miljonerna betalas ut under tre år och ska gå till att utveckla arbetet med jämställdhetsintegrering i kommuner och landsting. Det innebär bland annat utbildning av jämställdhetsstrateger, en webbaserad kunskapsbank, stöd till privata företag som är offentligt finansierade, inrättande av ett projektsekretariat på SKL och en styrgrupp med representanter från SKL och regeringskansliet.
För att få pengarna till jämställdhetsarbetet måste politiker i kommuner och landsting ansöka om dem.