Så ska vården bli mer jämlik

Fokus på utsatta områden, förbättrad tillgänglighet, förstärkt samarbete mellan psykiatrisk och somatisk vård och en nationell satsning för att minska sociala och regionala skillnader i hälsa och vård. Socialstyrelsen lägger nu fram en mängd förslag på hur vården kan bli mer jämlik.
Det är på uppdrag av regeringen som Socialstyrelsen har kartlagt jämlikheten i vården och också gett en rad rekommendationer på hur skillnader kan minskas.
– Det finns fortsatta betydande variationer i vården beroende på var i landet man bor. Samtidigt finns det även stora sociala skillnader där frågor om kön, utbildning och vilket land man är född i har betydelse för den vård en person får, säger Ingrid Schmidt, projektledare vid Socialstyrelsen.
Myndigheten lämnar i rapporten flera förslag på hur vården kan bli mer jämlik:
- Fokusera på att utveckla vården i utsatta områden. Förbättra tillgängligheten genom att identifiera och avveckla barriärer inom vården för utsatta grupper samt utveckla uppsökande verksamhet i områden med hög ohälsa.
- Förstärka samarbetet mellan psykiatrisk och somatisk vård och satsa på multiprofessionella vårdteam.
- Den planerade översynen av läkarutbildningen bör ta hänsyn till att det i framtiden behövs mer kompetens inom områden som psykisk ohälsa, äldrevård och inom primär- och närsjukvård.
- Regering och riksdag bör överväga att tillsätta en nationell kommission med syfte att minska sociala och regionala skillnader i hälsa och vård.
Socialstyrelsen kommer härnäst att ta fram en samlad strategi för att arbeta med frågor som rör jämlik hälsa och vård. I det arbetet ingår att driva på utvecklingen för att via register och databaser bättre belysa skillnader i vård för olika grupper i befolkningen.