Allt färre specialistsjuksköterskor – och de nya räcker inte

Allt färre specialistsjuksköterskor – och de nya räcker inte
Det bir allt svårare att få tag på specialistutbildade sjuksköterskor. Arkivbild: Colourbox

Specialistsjuksköterskorna blir bara färre och färre. Antalet nyutexaminerade har ökat något, men de räcker inte för att ersätta dem som går i pension eller lämnar yrket. Det konstaterar Socialstyrelsen i en rapport som presenterades i dag.

1 november 2010

Andelen specialistsjuksköterskor är nu nere i 48 procent av det totala antalet sjuksköterskor i Sverige, visar den statistik som Socialstyrelsen i dag presenterades idag inom ramen för projektet Nationella planeringsstödet.

År 1995 var andelen specialistsjuksköterskor 65 procent. 2008, som är det sista året som redovisas i den här rapporten, var siffran nere i 48 procent.

Samtidigt konstateras i rapporten att antalet nyutexaminerade har ökat både 2007 och 2008 jämfört med tidigare år. Men andelen nyutbildade räcker alltså inte för att ersätta dem som går i pension eller av annan anledning lämnar yrket.

– De här siffrorna bekräftar det vi redan vet. Bristen på specialistutbildade sjuksköterskor har jag mött så länge jag har varit förtroendevald. Frågan är bara: när tänker politikerna göra något åt det? säger Ingrid Frisk, vice ordförande i Vårdförbundet.

Viktig avtalsfråga

I avtalsrörelsen 2008 var just de specialistutbildade sjuksköterskornas situation en av huvudpunkterna. Under det senaste året har också specialistutbildningen varit i fokus i Vårdförbundets kontakter med företrädare för de politiska partierna.

Det är alltså en viktig fråga för Vårdförbundet, men Ingrid Frisk vill vidga den:

– Den växande bristen innebär att befolkningens behov av de kunskaper som specialistutbildade sjuksköterskor har inte tillgodoses. För mig är det en gåta att politikerna låter det vara vid detta, säger hon.

Konkreta förslag

Ingrid Frisk pekar på att Vårdförbundet har lagt fram konkreta förslag till hur bristen skulle kunna avhjälpas. Ännu så länge ser hon inga konkreta åtgärder med anledning av dessa förslag.

– Under valrörelsen var det många som pratade om detta, men nu har det blivit väldigt tyst, konstaterar hon.

Hon framhåller, att även om just denna rapport handlar om specialistutbildade sjuksköterskor och röntgensjuksköterskor, gäller behovet av ökad specialisering Vårdförbundets alla medlemsgrupper.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida