Allvarliga brister i hemsjukvården har inte rättats till

Allvarliga brister i hemsjukvården har inte rättats till
En funktion som vårdlots bör finnas, anser Vårdförbundet. Arkivbild: Colourbox

Det har gått tre år sedan Socialstyrelsen rapporterade att hemsjukvården har allvarliga brister. Trots det kvarstår problemen, visar en granskning som Dagens Eko har gjort. Den gemensamma planeringen måste bli bättre, anser Vårdförbundet.

Vårdförbundet tycker det är bra att problemen uppmärksammas och pekar på att det redan finns kunskap om hur hemsjukvården ska bli bättre.

Rapporten ”Tio punkter för en god och säker hemsjukvård för äldre personer” har tagits fram av Vårdförbundet och Svensk sjuksköterskeförening. Där framhålls att kunskap som bygger på teamsamverkan är viktigt. I hemsjukvården behövs kunskap inom både medicin, omvårdnad, rehabilitering och hälsa och det kräver gemensam planering från de som ansvarar för att den sjukas behov tillgodoses.

Allt fler vårdas hemma

I takt med att antalet vårdplatser på sjukhusen blivit färre vårdas allt fler människor hemma. Det handlar om ca 250 000 personer och 87 procent av dem är äldre. Många är multisjuka med stort vårdbehov.

År 2008 kom Socialstyrelsen med en kartläggning av hemsjukvården som bland annat visade att tillgången till sjukvårdspersonal inte var tillräcklig. Andra problem var att vården inte ges på lika villkor eftersom undersökningar och behandlingar varierade beroende på vem som var huvudman.

Socialstyrelsen ansåg också att det var oacceptabelt att antalet delegeringar per sjuksköterska var så omfattande att det stred mot Socialstyrelsens föreskrifter.

Vårdlots behövs

Nu har Dagens Eko granskat vad som har hänt sedan dess: bristerna kvarstår. Det gäller allt från bemanning och läkarkontakter till medicinering, journaler och helhetsansvar.

Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund säger i en kommentar att vårdlots är en funktion som skulle underlätta och ge trygghet i hemsjukvården.

– Vårdlotsen kan ge råd, stöd och vägledning till den som behöver. Det gäller till exempel individer med stora vårdbehov eller de som möter många olika kompetenser, säger hon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida