Anmälan om man som dagligen bakbands tog sju månader att utreda
Redan i januari fick Socialstyrelsen in anmälan om en man som fick sina armar bakbundna på ett boende i Malmö. Nu har stadsdelen tre månader på sig att redovisa sina åtgärder. "Mannen har inte lidit någon skada", anser stadsdelsfullmäktige.
Socialstyrelsen tog sju månader på sig att komma fram till sin kritik mot att en gravt funktionshandikappade mannen har hållits bakbunden långa tider av dygnet. Klart olagligt, konstaterar Socialstyrelsen nu och kräver att stadsdelsfullmäktige i Malmö inom tre månader redovisar vad som ska göras för att rätta till bristerna.
Vårdare anmälde
Får en person vara bunden med läkarordination och vilka ska förutsättningarna vara för att jag som personal ska göra en fixering som ska sitta tolv timmar åt gången? Det undrade vårdaren på boendet i Malmö när en gravt funktionshindrad man flyttades dit från ett boende som lades ner. Mannen hade då suttit bunden i 25 år.
Vårdaren skickade med läkarordination på bindning, en riskbedömning, anteckningar från ett teammöte om att läkarordinationen ska följas, ett brev från chefen med frågor kring läkarintyg samt regler och en bild på fixeringen av armarna.
En månad tidigare hade han ställt frågorna till länsstyrelsen som hade ansvar för tillsynen fram till årsskiftet. Den anmälan skickades vidare till Socialstyrelsen och ingår i utredningen.
Oanmält tillsynsbesök
I februari gjorde Socialstyrelsen ett oanmält tillsynsbesök på LSS-boendet och någon vecka senare begärde myndigheten in yttranden och journaler som de fick i mitten av mars.
Den man det handlar om har Downs syndrom, är gravt funktionsnedsatt med autistiska drag, är blind, talar inte och har ett självdestruktivt beteende. Han har ett beslut enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, om boende för att ”tillförsäkras goda levnadsvillkor genom att beviljas boende med särskild service för vuxna” och hans ” behov kan inte tillgodoses på annat sätt”.
Lugn med personal
Av anmälan framgår det att mannen hålls bunden med händerna på ryggen dag som natt utom vid måltider, toalettbesök, bilåkning och daglig verksamhet. Enligt läkarordinationen får han aldrig lämnas ensam när han har armarna fria. Men under Socialstyrelsens tillsynsbesök säger personalen att de inte har upptäckt något allvarligt självskadebeteende.
Enligt en vårdplan upprättad i slutet av januari i år ska mannen vara bakbunden så lite som möjligt. I den konstateras det också att det är bra för honom ”att han har personal vid sin sida. Han har inte skadat sig allvarligt sedan detta infördes. Om rutiner inte följs eller om de avbryts blir han orolig och river sig på och under öronen.” Samma iakttagelser finns rapporterade av en kurator redan 1987.
”Ingen skada skedd”
I den lex Sarah-utredning som stadsdelsfullmäktige gjorde på grund av anmälan i januari står det att personalen binder tröjärmarna med en strumpa och att han aldrig är ensam då de binder honom dagtid.
Stadsdelsfullmäktige anser att ”Bedömningen är att brukaren inte har lidit någon skada. Omfattningen av frihetsberövande åtgärder borde ha kunnat begränsas i omfattning av tid, detta bedöms som en allvarlig händelse, lex Sarah”, men bedömer att vidtagna åtgärder är tillräckliga och kommer att göra uppföljningar.
Socialstyrelsen skriver i sitt beslut att gruppbostaden inte har förmått att ge mannen goda levnadsvillkor. Bindningen är en otillåten tvångsåtgärd, och varken läkare eller sjuksköterska har befogenhet att ordinera en sådan.
Schema innebär rutin
Tvång får tillgripas i ett nödläge, men det bindningsschema som används innebär att åtgärderna kan ses som rutinmässiga. Om en anställd har använt tvång eller våld i en akutsituation ska det inträffade dokumenteras enligt LSS, skriver Socialstyrelsen och anmärker också på den bristande dokumentationen.
Dokumentation saknas helt från början av juli förra året och fem månader framåt, det vill säga under den tid då planering och genomförande av mannens bostadsbyte skedde.
Socialstyrelsen är också kritisk till att det bor sju brukare på gruppboendet i stället för rekommenderade tre till fem. Senast i slutet av november ska stadsdelsfullmäktige redovisa vad de har gjort eller planerar att göra för att få ner antalet boende och upphöra med tvångsbindningen.