Anställda vågar inte säga ifrån

Anställda vågar inte säga ifrån
Det finns en tydlig rädsla bland de anställda att lönen påverkas negativt om de vågar säga ifrån, anser Vårdförbundets ordförande i Västmanland, Jani Stjernström.

Landstingsanställda i Västmanland är rädda för att framföra kritiska åsikter i medierna. Vårdförbundet beskriver det som en ”tystnadens kultur”. Samma problem finns på flera håll: I Varberg har verksamhetschefen på en vårdcentral hotat de anställda med att lönen blir lägre om medierna skriver om problemen på arbetsplatsen.

Det har varit turbulent på Västra Valls vårdcentral i Varberg. Det handlar om medarbetare som mår dåligt och flera som har slutat. Men i stället för att lösa problemen hotar verksamhetschefen med repressalier om de anställda talar med medierna.

Hotar med minskad personalstyrka

Varbergsposten har publicerat ett mejl från verksamhetschefen Valentina Trpezanovska till de anställda:

”Jag tycker det är mycket olyckligt med denna typ av publicitet då det inte finns någon vinnare på detta sätt att kommunicera om vårt varumärke, dvs vår arbetsplats. Som ni vet är vi beroende av att patienterna väljer att lista sig hos oss och jag tror att alla är väl medvetna om vilka konsekvenserna blir om vi inte lyckas (minskad patientlistning=mindre intäkter=minskad personalstyrka/sämre löneutveckling”).

Varbergsposten har frågat yttrandefrihetsexperten Nils Funcke hur han ser på mejlet och han säger till tidningen att det går klart över gränsen för vad en person i ledande ställning skriver till sina anställda och att det troligtvis skulle rendera i kritik från JO vid en anmälan.

En kultur av tystnad

Tidigare i veckan vände sig ett antal sjuksköterskor i Västerås till lokaltidningen och ville att de skulle skriva om arbetsmiljöproblem på sjukhuset. Men de vågade inte själva ställa upp med namn och bild.

– Det finns en rädsla och en oro för att de som kliver fram och påtalar problem får obehag gentemot chefen och en sämre löneutveckling, säger Jani Stjernström, ordförande för Vårdförbundet Västmanland.

Hon berättar att det finns ingen chef som direkt säger att de anställda inte får prata med medierna, men det handlar om en gråzon, en stämning och en känsla av att man inte ska gå ut och prata om problem. En ”tystnadens kultur” råder inom landstinget, anser Jani Stjernström.

Ett brott mot grundlagen

– Om vi bara skulle förlita oss på intern kommunikation inom vården skulle vi inte få någon uppmärksamhet kring de brister som finns. Jag tycker det är väldigt viktigt att våra medlemmar vågar kliva fram och påtala problem både internt och utåt om verksamheten fungerar dåligt, säger hon.

Politikerna i landstinget håller med om att tystnadens kultur måste brytas.

– Detta är fullständigt oacceptabelt. Vi har inget att vinna på att det som personalen upplever som problem inte kommer upp i ljuset. Om detta stämmer är det ett grundlagsbrott, säger personallandstingsrådet Kenneth Östberg (S) till Vestmanlands läns tidning.

Jani Stjernström hoppas att uppmärksamheten kring den här frågan för med sig en förändring. Hon skulle gärna se utbildningar både för anställda och chefer i deras rättigheter och skyldigheter att rapportera avvikelser och missförhållanden både internt och utåt i samhället.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida