Läkemedel

Apoteken får max 24 timmar på sig att lämna ut läkemedel

Apoteken får max 24 timmar på sig att lämna ut läkemedel
Senast inom 24 timmar ska apoteken kunna leverera de läkemedel som kunderna efterfrågar, enligt ett nytt lagförslag. Arkivbild: Gettyimages

I ett nytt lagförslag föreslår regeringen att alla som beställer läkemedel på apotek  ska kunna hämta ut det från samma apotek senast 24 timmar efter beställningen. Huvudregeln blir också att all rådgivning ska skötas av farmaceuter.

– Oavsett vem du är eller var du bor ska du få snabb tillgång till de läkemedel du behöver. Vi föreslår nu en skärpning för att korta onödig väntetid och öka tillgången på läkemedel i hela landet, säger socialministern Annika Strandhäll i en kommentar till det nya förslaget.

Enligt regeringens förslag ska läkemedel som beställs på ett öppenvårdsapotek före klockan 16 en helgfri dag levereras till apoteket senast nästa helgfria dag före klockan 16.

Redan i dag gäller denna 24-timmarsregel för de enskilda apoteken. Men samma krav har inte ställts på leverantörerna, varför apoteken ibland har haft svårt att leva upp till regeln. Regeringen föreslår därför att krav ställs på läkemedelsleverantörer att leverera läkemedel till apoteken så att 24-timmarsregeln kan uppfyllas.

Apoteken ska också få en lagstadgad rätt att returnera receptbelagda läkemedel, vilket man hoppas ska leda till att apoteken har fler läkemedel hemma i butikerna.

För att garantera att den rådgivning som ges på apoteken håller hög kvalitet föreslår regeringen även att all information och rådgivning i princip alltid ska lämnas av en utbildad farmaceut.

Förändringarna föreslås träda i kraft den 1 augusti i år.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida