Arbetade som biomedicinsk analytiker utan svensk legitimation

Arbetade som biomedicinsk analytiker utan svensk legitimation
Bioingenjören från Norge arbetade som biomedicinsk analytiker i Sverige i ett halvår innan hon ansökte om legitimation. Arkivbild: Mostphotos

Ett allvarligt brott mot bestämmelserna som kan ge böter.

Det var i juni förra året som en norsk bioingenjör började arbeta på Aleris Diagnostik AB i Stockholm.

Kvinnan berättade för sin nya arbetsgivare att bioingenjör motsvarade utbildningen till biomedicinsk analytiker och att hon skulle ansöka om svensk legitimation. Eftersom hon var på väg att ansöka om legitimation fick hon börja arbeta.

Anmälde till Ivo

Men först då provanställningen efter ett halvår övergick i en tillsvidareanställning skickade hon in sin ansökan till Socialstyrelsen. Hon skickade med ett tjänstgöringsintyg från sin arbetsplats där det framgick att hon hade arbetat i ett halvår.

I slutet av januari fick kvinnan sin svenska legitimation. Samtidigt informerade Socialstyrelsen Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, om att hon hade arbetat utan giltig legitimation.

Bristande kontroll

Kvinnan hade ingen annan förklaring till varför det dröjde så länge innan hon ansökte om svensk legitimation än att hon var trött och sliten. Hon visste inte heller att det är straffbart att arbeta utan.

Ivo påpekar att det är ett allvarligt brott mot bestämmelserna i patientsäkerhetslagen att arbeta som biomedicinsk analytiker utan svensk legitimation. Mot Aleris riktar Ivo däremot ingen kritik utan anser det tillräckligt att Socialstyrelsen redan påpekat för vårdgivaren att behörighetskontrollen brustit. 

(Dnr 8.6.1 -5324/2015)

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida