Bilfärden slutade i en snödriva

En sjuksköterska som i februari åtalades för narkotikabrott, rattfylleri och olovligt förfogande har fått tre års prövotid. ?

När sjuksköterskan fastnade med bilen i en snödriva ansåg polisen att hon visade tydliga tecken på narkotikapåverkan. I bilen hittades en väska med 88 tabletter läkemedel och ett tomt apodosemballage och sjuksköterskan fördes till polisstationen för drogtest. ??

Vid husrannsakan beslagtogs ytterligare 466 tabletter. I samtal med Socialstyrelsen sa sjuksköterskan att hon dagen före hade tagit emot en brukares överblivna insomningstablett samt Alvedon från personal vid en gruppbostad. Hon hade också tagit emot morfin från en brukare som avled några månader tidigare. ??

Den ostadiga gången och det sluddriga talet berodde, enligt sjuksköterskan, på att hon var sjuk den dagen hon fastnade med bilen i snödrivan. Hon medgav dock i samtal med arbetsgivaren att hon hade lånat en del av de läkemedel hon förvarade i sin lägenhet och använt dem för eget bruk.

Socialstyrelsen anmälde sjukskötersk­an till Ansvarsnämnden och konstaterade att analysresultaten efter sjuksköterskans bilkörning visade att hon tagit zolpidem, som är ett narkotikaliknande läkemedel. ?

Den uppmätta koncentrationen var högre än vad som normalt förväntas efter en rekommenderad dosering, och Socialstyrelsen skrev att allt ickeordinerat bruk av receptklassade läkemedel är missbruk. ?

Nämnden ger sjuksköterskan tre års prövotid (hsan 2008/4537:b1). ?

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida