Fackligt aktiv lämnar a-kassan

Han är facklig på heltid men har valt att lämna a-kassan. Han motiverar det med att avgiften till a-kassan blivit för hög.

Jag har gjort en riskanalys ? och funnit att priset för försäkringen är för högt. Så kommenterar Mats Runsten sitt beslut att gå ur a-kassan.

Mats tillhör styrelsen för Vårdförbundet Skåne. Mats Runsten och hans fru, som också är sjuksköterska, har båda lämnat Akademikernas erkända arbetslöshetskassa (AEA). Det var inte ett helt enkelt beslut, medger han:

? Vi satte oss vid köksbordet och räknade. Med höjningen från årsskiftet skulle a-kassemedlemskapen kosta oss över 5 000 kronor. När vi bedömde risken för att bli arbetslösa och vad vi i så fall skulle få ut av a-kassan tyckte vi priset var för högt.

En gräns för solidariteten

Mats Runsten har vägt in solidaritetsaspekten. Men han menar att det finns en gräns för hur mycket solidariteten får kosta. 90 kronor i månaden var okej, men 240 blir för mycket.

? Dessutom blev det ju tydligt att det fackliga medlemskapet och a-kassan är två olika saker nu när Vårdförbundet inte inkasserar avgiften utan AEA skickar egna inbetalningskort.

Mats Runsten är 46 år och är anestesisjuksköterska, även om han just nu arbetar fackligt på heltid. Han är inte orolig för att bli arbetslös:

? Jag har en anställning i Skåneregionen. Och även om den skulle försvinna tror jag att jag med min utbildning har lätt att få jobb i Skåne. Och annars är jag inte främmande för att till exempel åka till Danmark eller Norge och jobba.

Inga negativa kommentarer

Mats Runsten har berättat för sina styrelsekamrater i Skåne att han lämnat a-kassan, men han har inte fått några negativa kommentarer från dem. Han vill inte påverka någon ? var och måste göra sin egen riskanalys och ta ställning till sitt medlemskap i a-kassan.

? Det har blivit tydligt att facket och a-kassan är olika saker. Jag arbetar för att sjuksköterskornas profession ska utvecklas. Med det blir de ännu mer attraktiva. Och risken för arbetslöshet blir ännu mindre.

Det finns ju en diskussion om att göra a-kassan obligatorisk. Frågan ska utredas.

? Om a-kassan blir obligatorisk kommer saken i ett annat läge, säger Mats Runsten. Nu är a-kassan en försäkring, och jag tar ställning till om jag behöver den eller inte. Blir den obligatorisk blir det mer som en skatt. Då betalar jag den förstås, precis som jag betalar för annat, som skola och omsorg.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida