Hepatit B-vaccin föreslås ges till alla barn

Hepatit B-vaccin föreslås ges till alla barn
Vaccination mot hepatit B ingår i de flesta vaccinationsprogram i världen, snart tar regeringen beslut om det ska bli så även i Sverige. Arkivbild: Colourbox

Vaccin mot hepatit B bör ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet och ges till alla barn. Det förslaget har Socialstyrelsen nu lämnat över till regeringen.

4 januari 2013

Från årsskiftet är det regeringen, och inte som tidigare Socialstyrelsen, som bestämmer vilka vaccinationer som ska ingå i det nationella vaccinationsprogrammet.

Nu ska regeringen fatta beslut om hepatit B ska erbjudas alla barn vid tre, fem och tolv månaders ålder. Frågan har utretts under en längre tid och Socialstyrelsen konstaterar att alla de 17 remissinstanser som svarat på förslaget är positiva till allmän vaccination mot hepatit B. De vaccin som finns är säkra och har använts under mycket lång tid, skriver Socialstyrelsen i sin rapport till regeringen, enligt Dagens medicin.

Vaccination mot hepatit B ingår i de allmänna vaccinationsprogrammen i de flesta av världens länder, undantaget de nordiska länderna, England och Nederländerna. I Sverige ingår hepatit B i den riktade delen av vaccinationsprogrammet och ges bara till barn som tillhör någon riskgrupp.

Anledningen till att Sverige hittills inte har haft allmän vaccination mot hepatit B är den låga förekomsten och den låga risken för infektion i förhållande till kostnaden för vaccinationerna. Kostnaden för att införa vaccinationen beräknas bli 269 miljoner kronor för en årskull.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida