Intagna anmäler bristande sekretess

Intagna anmäler bristande sekretess
På dosetterna med läkemedel ska det ha framkommit andra intagnas personuppgifter och läkemedel. Arkivbild: Colourbox

Tidigare patienters personuppgifter syns på läkemedelsdosetter, enligt två kvinnor på kriminalvårdsanstalt i Skåne.

Enligt kvinnorna framkommer namn, personnummer och läkemedel för tidigare användare på anstalten som haft dosetten. De har nu anmält den ansvariga sjuksköterskan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Kan innebära fara

De intagna känner sig kränkta och oroliga över att personuppgifter sprids på två anstalter i Skåne, där dosetterna cirkulerar. De poängterar att deras situation redan är utsatt och att informationen kan innebära fara för de intagna.

De anmälande kvinnorna uppger att de påpekat för den ansvariga sjuksköterskan att hanteringen bryter mot sekretessen, men att det inte lett till någon förändring.

På anstalten vill ingen kommentera anmälan utan hänvisar till Kriminalvårdens huvudkontor.

Sekretessen gäller

– Varje dosett ska självklart bara vara märkt med den aktuella patientens uppgifter. Det är namn, personnummer, läkemedel, styrka, dos, tid då läkemedlet ska tas samt patientens intagningstid. Det ska inte gå att se andra personers uppgifter. Hälso- och sjukvårdssekretessen gäller också hos oss, säger Maria Hägerstrand, vårdutvecklare inom Kriminalvården.

Kriminalvården har ännu inte tagit del av anmälan. Maria Hägerstrand har svårt att se framför sig hur flera namn får plats på kortet på dosetten, som är förtryckt.

– Vi måste utreda händelseförloppet. Innan dess kan vi inte uttala oss om fallet, säger hon.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida