Karolinska välkomnar att vården av Anna Lindh granskas

Karolinska välkomnar att vården av Anna Lindh granskas
Karolinska universitetssjukhusets vård av Anna Lindh granskas nu av Socialstyrelsen.

Socialstyrelsens beslut att granska vården av Anna Lindh välkomnas av Karolinska universitetssjukhuset. Samtidigt medger ledningen att de främsta traumaexperterna inte fanns på plats från början.

Det medicinska omhändertagandet av den knivskadade utrikesministern Anna Lindh har ifrågasatts i TV-programmet Kalla fakta. Karolinska universitetssjukhuset ville inte uttala sig i programmet med hänvisning till patientsekretessen. De har dock själva begärt att Socialstyrelsen ska göra en utredning, vilket Socialstyrelsen nu har sagt ja till.

I Kalla fakta sades bland annat att sjukhuset inte använde rätt metod för att rädda livet på Anna Lindh. Det påpekades också att de främsta traumaexperterna inte fanns på plats från början.

Chefsläkaren Stefan Enqvist på Karolinska universitetssjukhuset säger i dag till Svenska Dagbladet att det var rätt teknik, så kallad damage control, som användes under operationen. Men han medger att de främsta traumaexperterna kom in först i ett senare skede.

– Det är inte realistiskt för ett sjukhus i ett litet land som Sverige att ha traumateam i tjänst dygnet runt, säger han till Svenska Dagbladet.

Gör ett undantag

Socialstyrelsen granskar normalt inte fall som är äldre än två år och det har gått sju år sedan Anna Lindh mördades.

– Men i det här fallet behövs en granskning. Frågan har ett stort allmänintresse och det handlar om hur vården har fungerat i en situation då landets utrikesminister utsatts för ett attentat, säger Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm.

Utredningen ska göras av oberoende experter som ska rapportera direkt till honom.

– Jag har vänt mig till generaldirektörerna för de nordiska tillsynsmyndigheterna för att få deras hjälp att utse experter, som kan granska journalhandlingar och begära in kompletterande information från personal som arbetade det aktuella dygnet, säger Lars-Erik Holm.

Viktigt med opartisk utredning

Stefan Enqvist som är chefsläkare på Karolinska universitetssjukhuset är nöjd med Socialstyrelsens beslut att ta upp en granskning.

– Jag tycker det är mycket tillfredställande att Socialstyrelsen villfar vår begäran. Patientsekretessen har ju som bekant förhindrat oss att besvara frågor eller bemöta kritik i det här nationellt betydelsefulla ärendet. Från sjukhusets sida har vi ingen anledning att misstänka att något fel skulle ha begåtts, men det är viktigt med en opartisk expertutredning för att förhindra ryktesspridning och vederlägga ogrundade påståenden, säger Stefan Engqvist, i ett pressmeddelande.

Socialstyrelsen räknar med att granskningen ska vara klar vid årsskiftet.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida