Hygienrutiner

Köper aceton till vårdpersonal med målade naglar

Köper aceton till vårdpersonal med målade naglar
Målade naglar är inget för vårdanställda. Arkivbild: Mostphotos

Att nagellack inte ska användas av dem som arbetar inom vården står klart och tydligt i de nationella hygienrutinerna. Ändå förekommer det. I Olofström har den medicinskt ansvariga sjuksköterskan beslutat att köpa in  aceton och bomull till personalen.

Maud Janzon är mas, medicinskt ansvarig sjuksköterska, i Olofströms kommun.

– Vi har en god följsamhet till de basala hygienrutinerna, men den är inte hundraprocentig. Det förekommer fortfarande att vårdpersonal kommer till jobbet med målade naglar, även sjuksköterskor.

För att komma tillrätta med problemet har Maud Janzon beslutat att till hösten köpa in aceton och bomull till arbetsplatserna inom vård och omsorg. Allt för att få personalen att förstå olämpligheten med nagellack i kontakt med vårdtagarna på äldreboendena och inom hemsjukvården.

– Vi vill få till en hundraprocentig följsamhet till kläd- och hygienreglerna. Eftersom vi sett att det fortfarande förekommer nagellack vill jag fokusera på det nu.

Är det många som bär nagellack på jobbet?

– Nej, det kan jag inte säga. Hygienombuden och cheferna är jätteduktiga på att säga ifrån när det upptäcks. Men ibland kommer det sommarvikarier direkt från gymnasiet som kanske inte har full koll på vad som gäller.

Men du sa att även sjuksköterskor ibland har nagellack?

– Ja, men jag kan inte säga att det är många. De få gånger jag har uppmärksammat det har jag sagt till chefen som fått ta tag i det. Det har hänt ett par gånger det sista halvåret.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida