Kostråd till diabetiker i Karlshamn ifrågasätts

Kostråd till diabetiker i Karlshamn ifrågasätts
Mer fett och protein och ytterst lite kolhydrater är grunden för LCHF-kost. Bacon och ägg till frukost förslagsvis. Arkivbild: Colourbox

Diabetesmottagningen vid Blekingesjukhuset i Karlshamn har anmälts till Socialstyrelsen av en läkare som tidvis arbetat där. Han anser att deras kostråd är ”sektliknande” och att verksamheten har stora brister. Enligt diabetsregistret har Karlshamn däremot varken bättre eller sämre resultat än andra diabetesmottagningar.

Det är den omtalade lågkolhydratkosten, LCHF, som återigen rör upp starka känslor och reaktioner.

”Religiös övertygelse”

I en anmälan till Socialstyrelsen skriver en läkare från Göteborg som tidvis varit stafettläkare i Karlshamn att man verkar tro på ”magiska, icke mätbara, krafter av lågkolhydratkost” vid diabetesmottagningen där.

Läkaren vill att Socialstyrelsen granskar verksamheten eftersom han anser att ”det finns fundamentala brister” och att de som arbetar på diabetesmottagningen verkar ha en ”i det närmaste religiös övertygelse om lågkolhydratkostens förträfflighet”.

Läkaren skriver i sin anmälan att han sett svåra komplikationer och brister i behandlingen som han inte upplevt på andra sjukhus.

Patienten får välja

Kritiken tillbakavisas av verksamhetschefen Hans Åkesson vid medicinkliniken i Karlshamn.

– Vi tvingar inte på patienterna någon speciell kost. Enligt de senaste riktlinjerna är det valfritt för patienten att välja kostmodell. Vi har sett att framför allt överviktiga diabetiker svarar ganska bra på LCHF, men vi informerar patienten och sen får de själva välja, säger Hans Åkesson.

Eftersom en av de främsta förespråkarna för LCHF-kost, Jörgen Vesti Nielsen, är läkare vid medicinmottagningen, har man där under en längre tid samlat erfarenhet och forskning kring lågkolhydratkost.

Nya kostråd på väg

Enligt Hans Åkesson har man sett stora förbättringar genom LCHF-kost i enskilda fall. Generellt sett har däremot Karlshamn varken bättre eller sämre resultat när det gäller diabetesbehandling än andra sjukhus i landet. Det visar statistik från det nationella diabetesregistret.

SBU, som nyligen gjort en genomgång av studier på kost vid diabetes fann att både lågfettkost och lågkolhydratkost har likartade gynnsamma effekter på långtidsblodsockret. Utifrån bland annat SBU:s rapport kommer Socialstyrelsen till hösten med nya råd om diabeteskost.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida