Kraftig ökning av kostnaderna för läkemedel

Kraftig ökning av kostnaderna för läkemedel
Den genomsnittliga läkemedelskostnaden i landet ökade något, till 3 834 kronor per person. Arkivbild: Colourbox

Nya läkemedel mot hepatit-C och ADHD bakom rekordstor läkemedelsnota.

Läkemedlen på recept kostade förra året 26,5 miljarder kronor. Det är en ökning med en miljard jämfört med året innan och den högsta siffran sedan 2006.

– De ökande kostnaderna förklaras till stor del av ökad förskrivning av nya effektiva läkemedel som inneburit ett genombrott i behandlingen av hepatit-C virusinfektion, säger Bengt Danielsson, medicinsk sakkunnig vid Socialstyrelsen.

Paracetamol vanligast

Även ADHD-läkemedel och nya blodförtunnande läkemedel bidrar till de ökande kostnaderna. Det visar läkemedelsstatistiken för 2014.

Paracetamol hämtades ut av flest – över en miljon personer. Andra mycket vanliga läkemedel var omeprazol som exempelvis används vid halsbränna och sura uppstötningar samt fenoxymetylpenicillin och acetylsalicylsyra.

Kvinnor använder mer

– Smärtlindrande preparat, läkemedel mot magsår och halsbränna samt vissa typer av lugnande medel används oftare av personer med grundskoleutbildning än personer med högre utbildning, och även i högre utsträckning av kvinnor, säger Henny Rydberg, utredare vid Socialstyrelsen.

Bland de receptfria läkemedlen säljs fluorsköljning, smärtstillande läkemedel samt avsvällande nässpray mest på apoteken.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida