Larver i sår inte tecken på vanvård

Larver i sår inte tecken på vanvård
Är det sommar och varmt kan det räcka med att såret luftas för att flugorna ska hinna lägga sina ägg i det. Äggen utvecklas snabbt till larver. Arkivbild: Mostphotos

När en äldre kvinna skulle få sina bensår omlagda upptäckte personalen att de var fulla av fluglarver. En närstående anmälde vårdgivaren för vanvård. Men även välskötta sår kan invaderas av larver, konstaterar Socialstyrelsen.

Det var i slutet av sommaren 2010 som personalen på ett äldreboende i Eskilstuna upptäckte att patientens mycket svårskötta bensår plötsligt var fulla med fluglarver. Larverna duschades bort och jourläkaren ordinerade dagliga omläggningar.

En närstående anmälde äldreboendet för vanvård. Men Socialstyrelsen, som nu har utrett händelsen, konstaterar i sitt svar att flugor under sommaren/sensommaren gärna lägger ägg i sår, exempelvis när såren luftas. Några timmar senare förvandlas äggen till larver som nästan alltid upptäcks i samband med nästkommande omläggning.

Däremot kritiseras äldreboendet för dålig journalföring. Det saknas i flertalet anteckningar beskrivningar av hur såren såg ut, storleken på dem, samt eventuella tecken på sårsmärta och lukt. Under cirka en månad under sommaren gjordes inga journalanteckningar alls.

Vårdgivaren kritiseras också för att patientens befintliga trycksår och risken för nya trycksår inte uppmärksammades i tillräcklig omfattning.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida