Medicinskt ansvarig sjuksköterska riskerar fängelse för tvångsåtgärder

Demensförbundet har polisanmält Öjagården i Piteå för olaga frihetsberövande. Enligt anmälaren, juristen Pär Rahmström, finns det en teoretisk risk att den medicinskt ansvariga sjuksköterskan blir dömd. "Jag har gjort vad jag har kunnat", säger mas:en Torbjörn Sandlund.(UPPDATERAD 13:35).

14 september 2010

Reaktionerna har varit häftiga sedan teveprogrammet Uppdrag granskning avslöjade missförhållanden på demensboendet Öjagården. Svårt sjuka patienter lämnades ensamma nattetid eftersom personal bytts ut mot larm, låsta dörrar och grindar av besparingsskäl.

I går polisanmälde Demensförbundet arbetsgivaren, politikerna alternativt de ansvariga tjänstemännen inom Piteå kommun för olaga frihetsberövande.

– Det här har pågått länge, det är dags att vi sätter ner foten, säger Demensförbundets ordförande Stina–Clara Hjulström.

”Cyniskt spel”

Hon tycker att arbetsgivaren bedriver ett cyniskt spel som försätter vårdpersonalen i en omöjlig situation – de tvingas bryta mot lagen för att skydda patienterna.

– Det är alltid vårdpersonalen som hamnar i kläm och sedan hängs ut. Men nu får det banne mig vara slut, säger hon.

Samtidigt är det just en sjuksköterska som riskerar att bli åtalad. Juristen Pär Rahmström som har gjort polisanmälan på uppdrag av Demensförbundet säger att såväl politiker som tjänstemän kan få bära ansvaret.

– Vi namnger inte någon i vår polisanmälan utan det är polisens sak att utreda, säger han.

Det kan till exempel röra sig om den medicinskt ansvariga sjuksköterskan.

– I brottet olaga frihetsberövande finns fängelse med i straffskalan. Jag säger inte att det blir påföljden, men teoretiskt sett kan det bli så, säger Pär Rahmström.

Oroliga mas:ar över hela landet

Den medicinskt ansvariga sjuksköterskan Torbjörn Sandlund har ännu inte sett polisanmälan.

Har du gjort vad du har kunnat?

– Ja, det tycker jag. Mitt ansvar sträcker sig över hälso- och sjukvårdsområdet, inte bemanningen, säger han.

Hänger inte bemanningen ihop med patientsäkerheten?

– Jo, och man kan vrida och vända på allting. Nu får vi bena ut vilket ansvar olika personer har i organisationen, säger Torbjörn Sandlund.

För lite resurser

Själv vill Torbjörn Sandlund att Socialstyrelsen nu ska reda ut vad som gäller.

– Någon riktlinje som visar hur vi ska hantera sådant här. Ska vi till exempel göra en riskbedömning på varje individ, eller hur ska vi göra? Vi känner inget stöd från Socialstyrelsen som strax innan sommaren tog bort föreskrifterna och lät hela havet gunga, säger han.

Torbjörn Sandlund berättar också att oroliga mas:ar runt om i landet som sitter med samma problem i knäet har hört av sig till honom.

– Men jag har inte svaren.

I morgon onsdag kommer Socialstyrelsen till Öjagården för att bland annat gå igenom kvalitetssystemen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida