Nya regler ger patienter rätt att dö
I augusti börjar Socialstyrelsens nya föreskrifter för livsuppehållande behandling att gälla. De ger patienten rätt att avbryta eller säga nej till fortsatt behandling.
Det är första gången som Socialstyrelsen går ut med bindande föreskrifter på det här området. De ersätter de tidigare allmänna råden som är från 1992.
Fast vårdkontakt
Föreskrifterna handlar både om hur patienter med livshotande tillstånd ska få en god vård och vad som gäller om den livsuppehållande vården ska avbrytas.
I de nya föreskrifterna står att patienterna ska ha en fast vårdkontakt och det ska vara en läkare som ”fortlöpande ska uppdatera, ompröva och följa upp planeringen av patientens vård”.
Inför ett beslut om att avbryta en livsuppehållande behandling finns regler bland annat för hur läkaren ska förvissa sig om att detta verkligen är patientens vilja och hur beslutet ska tas. Till exempel ska läkaren rådgöra med minst en annan legitimerad yrkesutövare.
Handbok för vårdpersonal
– Det är viktigt att vården har rutiner och arbetssätt som ger största möjliga trygghet och säkerhet för patienterna, säger avdelningschef Anders Printz på Socialstyrelsen.
Samtidigt ger Socialstyrelsen ut en handbok för vårdpersonal och verksamhetschefer, som mer i detalj beskriver vad som gäller för vården av personer med livshotande tillstånd. Där finns särskilda avsnitt för vården av nyfödda, äldre, akut- och intensivvårdspatienter samt patienter med demenssjukdom och kronisk sjukdom.
De nya föreskrifterna träder i kraft den 15 augusti.