patientsäkerhet

Nya regler ska stoppa falska läkemedel

Nya regler ska stoppa falska läkemedel
Vid tillverkningen av läkemedlet laddas en streckkod på förpackningen upp till en gemensam EU-databas som sen kan kontrolleras innan läkemedlet lämnas ut på apotek eller i sjukvården. Arkivbild: Getty images.

En ny EU-lag innebär att alla läkemedelsförpackningar blir möjliga att spåra med hjälp av en streckkod. De som hanterar läkemedel på sjukhus och apotek måste kontrollera äktheten före dosering till patienten.

12 februari 2019

Den nya lagen gäller från och med den 9 februari. Läkemedelsbranschen har förberett sig under flera år för att kunna förse alla förpackningar med spårbara streckkoder och en särskild säkerhetsförsegling. Utan 2D-koden, som är unik för varje förpackning, får de inte säljas i EU.

Koden stäms av mot en central databas i EU för att verifiera att läkemedlet är äkta och inte förfalskat. Syftet med den nya lagen är att förhindra att förfalskade läkemedel når kunder och patienter via apotek eller sjukvården, skriver tidningen Läkemedelsvärlden.

Det här är det sista steget i genomförandet av EU-direktivet om förfalskad medicin som antogs 2011.

– Varje apotek eller sjukhus i EU måste nu ha ett system som gör det möjligt att upptäcka förfalskade läkemedel lättare och effektivare, säger Vytenis Andriukaitis, kommissionär för hälsa och livsmedelssäkerhet i ett pressmeddelande från EU-kommissionen.

Den största handeln med förfalskade läkemedel sker dock via internet och illegala kanaler.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida