Överklagade och får behålla legitimationen

Överklagade och får behålla legitimationen
Det finns inget stöd för att sjuksköterskan varit försumlig i sitt arbete, enligt förvaltningsrätten. Hon får därför behålla sin legitimation med prövotid. Arkivbild: Mostphotos

Det finns inget stöd för att sjuksköterskan varit försumlig i sitt arbete, enligt förvaltningsrätten. Hon får därför behålla sin legitimation med prövotid.

Det var för ett år sedan som Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, beslutade att dra in sjuksköterskans legitimation efter en begäran av Socialstyrelsen.

Långvariga besvär

Skånes universitetssjukhus hade anmält att sjuksköterskan trots omfattande rehabiliteringsinsatser fortsatte att missbruka migränläkemedel och därför var en fara för patientsäkerheten.

Enligt Socialstyrelsen framgick det av sjuksköterskans journaler att hon hade missbrukat beroendeframkallande läkemedel i flera år och dessutom haft långvariga besvär med ångest och depression.

Överklagade beslutet

Ansvarsnämnden höll med Socialstyrelsen och beslutade att dra in hennes legitimation. Sjuksköterskan ansågs inte kunna utöva sitt yrke på grund av en långvarig och svårbehandlad psykiatrisk sjukdomsbild utan tecken till förbättring, ett allvarligt missbruk, och kvarstående behov av beroendeframkallande läkemedel.

Sjuksköterskan överklagade till förvaltningsrätten som konstaterar att hon har haft svåra fysiska och psykiska sjukdomsbesvär mellan 2008 och 2012 och därför har arbetat ytterst lite som sjuksköterska. Av journalerna framgår det också att hon har varit beroende av en del av de mediciner som hennes läkare ordinerat.

Prövotidsplan

Men ingenting tyder på att sjuksköterskan har varit försumlig eller begått några misstag i arbetet under sin sjukdomstid. Det finns därför inget stöd för att hon ska ha varit en fara för patientsäkerheten, skriver förvaltningsrätten i sin dom.

Däremot innebär sjuksköterskans samlade sjukdomsbesvär en potentiell risk för att hon i framtiden inte kommer att kunna utöva sitt yrke, anser förvaltningsrätten och ger henne i stället tre års prövotid med prövotidsplan. Planen ska Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, upprätta helst i samråd med sjuksköterskan.

Förvaltningsrättens dom var inte enhällig, två nämndemän ansåg att HSAN:s beslut att dra in legitimationen skulle stå fast.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida