Patient fick fel blod och dog – polisen inkopplad

En sjuksköterska glömde att kontrollera att det var rätt blod och patienten dog. Nu är händelsen polisanmäld.

11 september 2007

En rad misstag ligger bakom den olyckliga händelsen på Akademiska sjukhuset i Uppsala för några dagar sedan och som ledde till att en patient i 90-årsåldern avled.

Det började med att en undersköterska som skulle hämta två påsar blod på blodcentralen kom tillbaka med en påse med rätt och en påse med felaktigt blod. En sjuksköterska tog sedan över och hängde upp påsarna – utan att kontrollera att allt var korrekt.

Sedan blev han avlöst av en kvinnlig sjuksköterska. Hon förutsatte att kollegan hade kontrollerat att allt var riktigt och gjorde inte heller någon kontroll.

Måste polisanmäla enligt lag

Händelsen är nu polisanmäld. Sjukhuset är skyldigt att göra en anmälan  när det gäller dödsfall som har eller kan ha orsakats av yttre påverkan. Polisen tar sedan ställning till om en rättsmedicinsk obduktion ska genomföras.

Vad polisanmälan leder till är ännu oklart. Chefsläkaren på sjukhuset, Torbjörn Söderström, har sagt att han hoppas att den inte ska leda till att sjuksköterskan åtalas.

En Lex Maria-anmälan är också på gång.

– Visserligen har arbetsgivaren anmält händelsen, inte henne, och även låtit henne vara hemma med lön, men självklart mår hon fruktansvärt dåligt, säger Annika Wedin, Vårdförbundets huvudskyddsombud på Akademiska sjukhuset.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida