Polisen ska inte ha tillgång till prover från PKU-biobanken

Polisen ska inte ha tillgång till prover från PKU-biobanken
Om polisen skulle få tillgång till PKU-registret befarar regeringen att färre föräldrar skulle samtycka till att lämna sina nyföddas prover till biobanken. Arkivbild: Colourbox

Regeringen vill inte tillåta att vävnadsprover från PKU-biobanken används för brottsutredande ändamål.

Det var i förra veckan som regeringen gav den pågående Biobanksutredningen ett tilläggsdirektiv med den innebörden, rapporterar Riksdag & Departement.

Biobanksutredningen tillsattes för två år sedan och skulle då bland annat utreda om PKU-biobanken vid Karolinska universitetssjukhuset förutom att användas för forskning och medicinsk behandling också skulle kunna användas vid brottsutredningar.

Sjukhuset lämnade ut ett PKU-prov i  samband med förundersökningen efter mordet på utrikesminster Anna Lindh.  Socialstyrelsen valde att inte kritisera sjukhuset men ansåg samtidigt att ett förbud skulle införas mot att ta vävnadsprover i beslag.

Över 400 begärde utträde 

Över 400 personer begärde utträde ur registret efter det att sjukhuset hade lämnat ut dna från PKU-registret till polisen. Enligt Riksdag & Departement beror regeringens beslut på att risken för att föräldrar skulle tveka att lämna prov från sina nyfödda till biobanken om registret öppnades för polisen. 

PKU-registret är världens största och mest heltäckande biobank, med blodprov från i stort sett alla barn som har fötts i Sverige sedan 1975 – tre miljoner. Idén med registreringen är att skydda barn från svåra sjukdomar. Varje år hittar laboratoriet sådana hos omkring 50 nyfödda som därmed får möjlighet till behandling.

I takt med att personerna i registret blir äldre ökar forskarnas möjligheter att hitta samband mellan gener och olika sjukdomar. Om inte förtroendet för registret undergrävs.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida