Röntgensjuksköterska vill begrava skelett

Vad ska vi göra med kvarlevorna efter personer utan kända anhöriga, möjligen förda hit till Sverige mot sin vilja, troligen illegalt, och som med all säkerhet aldrig blivit tillfrågade om att bli donatorer? Den frågan vill en röntgensjuksköterska vid Helsingborgs lasarett ha svar på.

Det är en samling skelett, som finns på lasarettet sedan urminnes tider, som väckt en röntgensjuksköterskas ömkan.

I ett brev till Socialstyrelsen skriver Kim Tuominen att de före detta människorna – troligtvis asiater av de kortvuxna skeletten att döma – bör få en jordfästning.

Bör få sista vila

”Fastän flera av dem är söndriga och i delar har de en gång varit levande människor som efter döden inte fått en sista vila”, skriver han till myndigheten.

De frågor som Kim Tuominen vill ha svar på är om tillstånd behövs från polis och länsstyrelse för att genomföra en begravning och om begravningslagen gäller för dem – eftersom de troligtvis inte är avlidna inom Sveriges gränser.

Gratis för svenskar

Dessutom är röntgensjuksköterskan nyfiken på om skeletten, efter så lång tid i landet, kan betraktas som svenskar. Vilket enligt kommunallagen skulle ge dem rätt till en kostnadsfri begravning.

Hur många skelett rör det sig om?

– Jag gissar att det blir två stycken om man samlar ihop alla delarna, säger Kim Tuominen.

Socialstyrelsen skriver i ett svar att myndigheten inte är ansvarig myndighet och ber i stället röntgensjuksköterskan att kontakta Skatteverket.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida