SLL: Inget fusk bakom fakturor från Flyktingmedicinskt centrum

Mer än två miljoner kronor påstod Stockholms läns landsting att vårdföretaget Avesinas Flyktingmedicinska centrum fuskat till sig mellan åren 2007 och 2009. Nu visar landstingets egen genomgång av företagets datasystem att det var fel.

Det var för tre år sedan som Socialstyrelsen riktade skarp kritik mot vårdföretaget Avesinas flyktingmedicinska centrum som bedrev vård för asylsökande i Stockholms län. Ett halvår senare hävde landstinget vårdavtalet med omedelbar verkan efter att ha gjort en egen undersökning.

Enligt landstinget hade företaget, förutom de brister Socialstyrelsen funnit, fått betalt för 4 400 falska besök mellan 2007 och 2009. Men så var det alltså inte. Vården hade getts och besöken registrerats i de datasystem som Flyktingmedicinskt centrum hade, men uppgifterna fördes inte över till landstingets datasystem.

– Nu när våra tekniker fått tillgång till deras ekonomisystem så har vi ju kunnat belägga att registreringarna är gjorda vid de tillfällen som de säger, säger Monica Lindell Olsson, enhetschef vid Stockholms läns landstings hälso- och sjukvårdsförvaltning till P4 Radio Stockholm.

Hon tycker att det är bra att landstinget har sett att pengarna har gått till vård.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida