Socialstyrelsen kritisk till sjunkande antal donatorer
Förra året sjönk antalet identifierade möjliga donatorer på landstingens intensivvårdavdelningar med 20 procent. I landstinget i Jönköping hittades inte en enda.
Vården anstränger sig inte lika mycket som tidigare för att hitta donatorer, konstaterar Socialstyrelsen i en ny rapport.
Jämtlands läns landsting är bäst på att identifiera möjliga organdonatorer i intensivvården. Jämtland ligger också i toppen av statistiken över genomförda donationer i relation till antalet möjliga.
Efter Jämtland kommer Västerbotten, Uppsala och Kronoberg som är bra på att hitta donatorerna och har en hög andel genomförda donationer.
Jönköping är allra sämst, följt av Örebro, Kalmar och Norrbotten.
756 köar
– Utvecklingen är nedslående. 756 svenskar köar i dag för transplantation och antalet köande ökar. Samtidigt ser det ut som om vården minskar sina ansträngningar att identifiera möjliga donatorer, säger Charlotte Möller, utredare vid Socialstyrelsen.
Hon konstaterar att antalet genomförda donationer till stor del beror på hur välorganiserat de donationsansvariga läkarnas och sjuksköterskornas arbete är. Att de får den tid och de resurser de behöver, att iva-personalen är välutbildad och att donationsverksamheten prioriteras.
Fler vill donera
Varje år avlider omkring 3 500 patienter i intensivvården och där borde minst 225 donatorer kunna identifieras, anser Socialstyrelsen. Men under förra året hittade landstingen bara 166.
Bland de som hittades hade fler än tidigare år gett besked i förväg om sin inställning till donation och fler av dem var positiva. Dessutom var det färre anhöriga som sa nej då den avlidnas inställning var okänd.